Abant İzzet Baysal Üniversitesi’ne bağlı Mengen Meslek Yüksekokulu, Osmanlı İmparatorluğu Saray Aşçıları’nın yetiştiği, tüm dünyada aşçıların diyarı olarak bilinen, Bolu İli’nin Mengen İlçesi’nde 1997 yılında kurulmuştur. Yüksekokulumuz Türkiye’de önlisans düzeyinde ilk aşçılık okuludur ve sadece profesyonel aşçılık alanında eğitim vermektedir. Yüksekokulumuzda eğitim süresi (4 yarıyıl+60 işgünü yaz stajı) iki yıl olup; İki yıllık aşçılık eğitimi süresince öğrenciler, mutfak sanatının ve gastronomi biliminin bütün inceliklerine sahip, nitelikli şefler olarak yetiştirilmektedir. Bugün okulumuzdan mezun yüzlerce aşçıbaşı dünyanın her yerinde çalışmakta, ülkemizi ve Türk Mutfağı’nı başarıyla temsil etmektedir. 1997 yılından bugüne değin aşçılık sektörüne 731 aşçıbaşı kazandıran kurumumuzda şu anda 120 öğrenci eğitim görmektedir. Eğitim kadromuz alanında uzman, sektör deneyimine sahip akademisyen şeflerden oluşmaktadır.
Aşçılık meslek elemanı ünvanı verilmektedir.
ÖSYM tarafından yapılan sınav ile öğrenciler alınmaktadır.
Yok
Aşçılık Programı'na kayıt yaptırmak isteyen öğrencilerin ortaöğretim programını bitirmeleri gerekmektedir.
Programın öğrenci kontenjanı 60’tır. Programın eğitimi gündüz eğitimi ve ikinci öğretim şeklindedir.
Türkiye ve dünyanın birçok noktasında otel ve restoran işletmeleri, kamu kurum ve kuruluşlarının mutfak ve yiyecek içecek bölümlerinde, sorumluluk üstlenebilecek ve/veya yasal şartları sağladıktan sonra kendi adına iş yeri açıp çalıştırabilecek nitelikli ara insan gücü yetiştirmeyi amaçlayan dört yarıyıllık bir yükseköğretim programıdır.
“Aşçılık” ön lisans programını başarı ile bitirenler ÖSYM tarafından açılan Dikey Geçiş Sınavında başarılı oldukları takdirde; - Aile ve Tüketici Bilimleri - Beslenme ve Diyetetik - Gastronomi - Gastronomi ve Mutfak Sanatları - Mutfak Sanatları ve Yönetimi - Yiyecek ve İçecek İşletmeciliği Bölümlerine geçiş yapabilmektedirler.
Abant İzzet Baysal Üniversitesi "Önlisans ve Lisans Eğitim-Öğretim ve Sınav Yönetmeliği" uygulanmaktadır. Ders gereksinimlerine bağlı olarak sözlü, yazılı ve/veya uygulamalı sınavlar üzerinden değerlendirme yapılmaktadır.
Dört yarıyılda toplam 120 AKTS kredisini tamamlamış olmak ve stajını (60 iş günü olacak şekilde) başarılı bir şekilde tamamlamış olmak.
0
0
Bölüm Başkanı : Prof. Dr. E. Elif YÜCETÜRK AKTS Koordinatörü: Öğr. Gör. Berker ÇİFTÇİ Tel: +90 374 356 37 50 Dahili: 1860 e-mail: berkerciftci@ibu.edu.tr
Bölümümüzde 1 Prof., 5 Öğr.Gör. bulunmaktadır. AİBÜ Mengen Meslek Yüksekokulu Bünyesindeki derslikler, bilgisayar laboratuarları, uygulama mutfakları, yemekhane, kantin, konferans salonu, spor salonu ve kütüphane.
Bilgi
Ülke ve dünya mutfaklarında çalışabilecek bilgi ve beceriye, değişik ülkelerden meslektaşlarıyla iletişim kurabilecek dil gücüne, değişik mutfakların özelliklerine uygun yiyecek hazırlayabilecek beceriye sahip, gerektiğinde bağımsız işyeri açıp yönetebilecek meslek mensupları yetiştirmek.
Beceri
Ülke ve dünya mutfaklarında çalışabilecek bilgi ve beceriye, değişik ülkelerden meslektaşlarıyla iletişim kurabilecek dil gücüne, değişik mutfakların özelliklerine uygun yiyecek hazırlayabilecek beceriye sahip, gerektiğinde bağımsız işyeri açıp yönetebilecek meslek mensubu olabilmek.
Yetkinlikler
Kendisi ve çevresiyle sağlıklı ilişkiler kurabilme,
Türkçe’yi etkin olarak kullanabilme,
Genel ve mesleki kültürü geliştirecek kaynakları izleme,
Mesleğin gerektirdiği ilke, mesleki bilgi ve beceriyi kazanma,
Meslek etiğine uygun davranma,
Ülke ve dünya mutfaklarının özelliklerini yakından tanıma, yöre yemeklerini araştırma,
Sağlıklı yaşam kurallarına uyma,
Çağdaş teknolojiden ve alanında yapılmış araştırmalardan yararlanma,
Yabancı meslektaşlarıyla iletişim kurabilecek ölçüde yabancı dil bilme,
Beslenme ve gıda ile ilgili satın alma, pazarlama ve tanıtma ilke ve kurallarını mesleğe uygulayarak, sorumlu olduğu mutfağı beceriyle yönetme,
Mesleğiyle ilgili yasa, yönetmelik, tüzük ve genel kuralları bilme,
Gerektiğinde bağımsız işyeri açmaya yarayacak beceriyi kazanma,
Mesleğine gereken değeri vererek, yapılan işin kalitesini değerlendirme,
1. Ülke ve dünya mutfaklarında çalışabilecek bilgi ve beceriye, değişik ülkelerden meslektaşlarıyla iletişim kurabilecek dil gücüne, değişik mutfakların özelliklerine uygun yiyecek hazırlayabilecek beceriye sahip, gerektiğinde bağımsız işyeri açıp yönetebilecek meslek mensupları yetiştirmek.
2. Ülke ve dünya mutfaklarında çalışabilecek bilgi ve beceriye, değişik ülkelerden meslektaşlarıyla iletişim kurabilecek dil gücüne, değişik mutfakların özelliklerine uygun yiyecek hazırlayabilecek beceriye sahip, gerektiğinde bağımsız işyeri açıp yönetebilecek meslek mensubu olabilmek.
3. Kendisi ve çevresiyle sağlıklı ilişkiler kurabilme,
4. Türkçe’yi etkin olarak kullanabilme,
5. Genel ve mesleki kültürü geliştirecek kaynakları izleme,
6. Mesleğin gerektirdiği ilke, mesleki bilgi ve beceriyi kazanma,
7. Meslek etiğine uygun davranma,
8. Ülke ve dünya mutfaklarının özelliklerini yakından tanıma, yöre yemeklerini araştırma,
9. Sağlıklı yaşam kurallarına uyma,
10. Çağdaş teknolojiden ve alanında yapılmış araştırmalardan yararlanma,
11. Yabancı meslektaşlarıyla iletişim kurabilecek ölçüde yabancı dil bilme,
12. Beslenme ve gıda ile ilgili satın alma, pazarlama ve tanıtma ilke ve kurallarını mesleğe uygulayarak, sorumlu olduğu mutfağı beceriyle yönetme,
13. Mesleğiyle ilgili yasa, yönetmelik, tüzük ve genel kuralları bilme,
14. Gerektiğinde bağımsız işyeri açmaya yarayacak beceriyi kazanma,
15. Mesleğine gereken değeri vererek, yapılan işin kalitesini değerlendirme,
BİLGİ | BECERİ | YETKİNLİKLER | ||||||||||||||
---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|
Bağımsız Çalışabilme ve Sorumluluk Alabilme Yetkinliği | Öğrenme Yetkinliği | İletişim ve Sosyal Yetkinlik | Alana Özgü Yetkinlik | |||||||||||||
Ülke ve dünya mutfaklarında çalışabilecek bilgi ve beceriye, değişik ülkelerden meslektaşlarıyla iletişim kurabilecek dil gücüne, değişik mutfakların özelliklerine uygun yiyecek hazırlayabilecek beceriye sahip, gerektiğinde bağımsız işyeri açıp yönetebilecek meslek mensupları yetiştirmek. | ||||||||||||||||
Ülke ve dünya mutfaklarında çalışabilecek bilgi ve beceriye, değişik ülkelerden meslektaşlarıyla iletişim kurabilecek dil gücüne, değişik mutfakların özelliklerine uygun yiyecek hazırlayabilecek beceriye sahip, gerektiğinde bağımsız işyeri açıp yönetebilecek meslek mensubu olabilmek. | ||||||||||||||||
Kendisi ve çevresiyle sağlıklı ilişkiler kurabilme, | 1 | 1 | 1 | 1 | 1 | 1 | 1 | |||||||||
Türkçe’yi etkin olarak kullanabilme, | 1 | 1 | 1 | 1 | 1 | 1 | ||||||||||
Genel ve mesleki kültürü geliştirecek kaynakları izleme, | 1 | 1 | 1 | 1 | 1 | 1 | 1 | 1 | ||||||||
Mesleğin gerektirdiği ilke, mesleki bilgi ve beceriyi kazanma, | 1 | 1 | 1 | 1 | 1 | 1 | 1 | 1 | 1 | 1 | 1 | |||||
Meslek etiğine uygun davranma, | 1 | 1 | 1 | 1 | 1 | 1 | 1 | 1 | ||||||||
Ülke ve dünya mutfaklarının özelliklerini yakından tanıma, yöre yemeklerini araştırma, | 1 | 1 | 1 | 1 | 1 | 1 | 1 | 1 | 1 | 1 | 1 | 1 | ||||
Sağlıklı yaşam kurallarına uyma, | 1 | 1 | 1 | 1 | 1 | 1 | 1 | 1 | 1 | 1 | 1 | 1 | 1 | 1 | 1 | |
Çağdaş teknolojiden ve alanında yapılmış araştırmalardan yararlanma, | 1 | 1 | 1 | 1 | 1 | 1 | 1 | 1 | 1 | 1 | 1 | 1 | 1 | 1 | 1 | |
Yabancı meslektaşlarıyla iletişim kurabilecek ölçüde yabancı dil bilme, | 1 | 1 | 1 | 1 | 1 | 1 | 1 | 1 | 1 | 1 | 1 | |||||
Beslenme ve gıda ile ilgili satın alma, pazarlama ve tanıtma ilke ve kurallarını mesleğe uygulayarak, sorumlu olduğu mutfağı beceriyle yönetme, | 1 | 1 | 1 | 1 | 1 | 1 | 1 | 1 | 1 | 1 | 1 | 1 | 1 | 1 | 1 | |
Mesleğiyle ilgili yasa, yönetmelik, tüzük ve genel kuralları bilme, | 1 | 1 | 1 | 1 | 1 | 1 | 1 | 1 | 1 | 1 | 1 | |||||
Gerektiğinde bağımsız işyeri açmaya yarayacak beceriyi kazanma, | 1 | 1 | 1 | 1 | 1 | 1 | 1 | 1 | 1 | 1 | 1 | 1 | 1 | 1 | 1 | |
Mesleğine gereken değeri vererek, yapılan işin kalitesini değerlendirme, | 1 | 1 | 1 | 1 | 1 | 1 | 1 | 1 | 1 | 1 | 1 | 1 |
Ders Kodu | Ders Adı | Ders Türü | T | U | L | AKTS |
---|---|---|---|---|---|---|
1701001091996 | Atatürk İlk. ve İnk. Tar. I | Zorunlu | 2 | 0 | 0 | 2.00 |
1701001071996 | Türk Dili I | Zorunlu | 2 | 0 | 0 | 2.00 |
1701001012003 | İngilizce I | Zorunlu | 4 | 0 | 0 | 4.00 |
1701001032013 | Pişirme Yöntemleri I | Zorunlu | 4 | 2 | 0 | 6.00 |
1701001052013 | Yiyecek İçecek Servisi | Zorunlu | 4 | 2 | 0 | 6.00 |
1701001992013 | Seçmeli I | Seçmeli | 2 | 0 | 0 | 10.00 |
Toplam: | 30 |
Ders Kodu | Ders Adı | Ders Türü | T | U | L | AKTS |
---|---|---|---|---|---|---|
1701001101996 | Atatürk İlk. ve İnk. Tar. II | Zorunlu | 2 | 0 | 0 | 2.00 |
1701001081996 | Türk Dili II | Zorunlu | 2 | 0 | 0 | 2.00 |
1701001022003 | İngilizce II | Zorunlu | 4 | 0 | 0 | 4.00 |
1701001982013 | Seçmeli II | Seçmeli | 3 | 0 | 0 | 10.00 |
1701001042013 | Pişirme Yöntemleri II | Zorunlu | 4 | 2 | 0 | 6.00 |
1701001062013 | Temel Pastacılık | Zorunlu | 4 | 2 | 0 | 6.00 |
Toplam: | 30 |
Ders Kodu | Ders Adı | Ders Türü | T | U | L | AKTS |
---|---|---|---|---|---|---|
1701002012013 | Mesleki Yabancı Dil I | Zorunlu | 4 | 0 | 0 | 4.00 |
1701002032013 | Orta Seviye Pastacılık | Zorunlu | 4 | 2 | 0 | 6.00 |
1701002052013 | Dünya Mutfakları I | Zorunlu | 4 | 2 | 0 | 6.00 |
1701002072013 | Staj I | Zorunlu | 0 | 0 | 0 | 4.00 |
1701002992013 | Seçmeli IV | Seçmeli | 3 | 0 | 0 | 10.00 |
Toplam: | 30 |
Ders Kodu | Ders Adı | Ders Türü | T | U | L | AKTS |
---|---|---|---|---|---|---|
1701002022013 | Mesleki Yabancı Dil II | Zorunlu | 4 | 0 | 0 | 4.00 |
1701002042013 | Dünya Mutfakları II | Zorunlu | 4 | 2 | 0 | 6.00 |
1701002062013 | İleri Seviye Pastacılık | Zorunlu | 4 | 2 | 0 | 6.00 |
1701002082013 | Yöresel Mutfaklar | Zorunlu | 4 | 2 | 0 | 6.00 |
1701002102013 | Staj II | Zorunlu | 0 | 0 | 0 | 4.00 |
1701002982013 | Seçmeli V | Seçmeli | 4 | 0 | 0 | 4.00 |
Toplam: | 30 |
Ders Kodu | Ders Adı | Ders Türü | Dönem | Seçmeli Grubu | T | U | L | AKTS |
---|---|---|---|---|---|---|---|---|
1701001752011 | Hijyen ve Sanıtasyon | Seçmeli | 1 | Seçmeli I | 2 | 0 | 0 | 2.00 |
1701001802011 | İletişim | Seçmeli | 1 | Seçmeli I | 2 | 0 | 0 | 2.00 |
1701001132013 | Yemek Tarifleri ve Standartlaştırılması | Seçmeli | 1 | Seçmeli I | 2 | 0 | 0 | 2.00 |
1701001172013 | Gıda Teknolojisi | Seçmeli | 1 | Seçmeli I | 2 | 0 | 0 | 2.00 |
1701001192013 | Bilgi ve İletişim Teknolojisi | Seçmeli | 1 | Seçmeli I | 2 | 1 | 0 | 4.00 |
1701001762011 | İşçi Sağlığı ve İş güvenliği | Seçmeli | 2 | Seçmeli II | 2 | 0 | 0 | 2.00 |
1701002762011 | Meslek Etiği | Seçmeli | 2 | Seçmeli II | 2 | 0 | 0 | 2.00 |
1701001082013 | Menü Planlama | Seçmeli | 2 | Seçmeli II | 3 | 0 | 0 | 3.00 |
1701001102013 | Gastronomi ve Yemek Kültürü | Seçmeli | 2 | Seçmeli II | 3 | 0 | 0 | 3.00 |
1701001122013 | Gıda Güvenliği | Seçmeli | 2 | Seçmeli II | 3 | 0 | 0 | 3.00 |
1701002092013 | Soğuk Mutfak | Seçmeli | 3 | Seçmeli IV | 1 | 3 | 0 | 4.00 |
1701002132013 | Osmanlı Saray Mutfağı | Seçmeli | 3 | Seçmeli IV | 4 | 2 | 0 | 6.00 |
REKM001 | Girişimcilik | Seçmeli | 4 | Seçmeli V | 4 | 0 | 0 | 4.00 |
REKM0002 | Girişimcilik | Seçmeli | 4 | Seçmeli V | 2 | 1 | 0 | 4.00 |
Course Code | Course Name | Type | Semester | T | A | L | ECTS |
---|