2011 yılında Tıbbi ve Aromatik Bitkiler Programı adı altında açılan bölümümüz, eğitim öğretime devam etmektedir.
Mezun öğrenciler Tıbbi ve Aromatik Bitkiler Ön lisans ‘ünvanı almaktadır.
Lise ve dengi okul diplomasına sahip olmak ve Ölçme, Seçme ve Yerleştirme Merkezi (ÖSYM) tarafından yapılan Yüksek Öğretim Giriş Sınavının (YGS) ilgili alanından yeterli puan almak.
Programa kayıt yaptıran öğrenciler, daha önce öğrenim gördükleri yükseköğretim kurumlarında başarmış oldukları derslerden muaf tutulabilirler.
Tıbbi ve Aromatik Bitkiler programından öğrencilerin mezun olabilmesi için 120 AKTS karşılığı dersi başarıyla vermiş olmaları ve 30 iş günü yaz stajlarını başarıyla tamamlamış olmaları gerekmektedir.
Tarım kuruluşlarının hepsinde; bitkisel materyal üretim ve değerlendirilmesinde, sentetik ve doğal ilaç endüstrisinde, kozmetik ve baharat –bitkisel çay sektöründe hem açık alan hem de laboratuvar ortamında görev alacak nitelikli insan gücü yetiştirmek amaçlanmaktadır. Programın eğitimi örgün eğitim şeklindedir. İkinci öğretim bulunmamaktadır. Program kontejanı 36 kişidir.
Tıbbi ve Aromatik Bitkiler Programını bitiren ön lisans mezunları; tüm Tarım İl ve İlçe Müdürlüklerinde, Tarımsal Araştırma Enstitülerinde ve Belediyelerde, bitkisel üretim ve değerlendirme çalışmalarında yardımcı eleman olabilirler. Bu meslek özellikle kendi işini kurmak isteyenler için çok uygundur. Tıbbi bitki üreten, ilaç yapan özel kuruluşlar çalışmak için idealdir. Bunların dışında Güzellik ve aromaterapi yapan merkezler iyi birer iş alanlarıdır. Ayrıca meslek etiğine bağlı kalarak tedavi amaçlı üretimlerde, eczacı, kimyacı ve doktorlarla ortak çalışmalara girilebilir.
Ziraat Fakültelerinin Tarla Bitkileri, Bahçe Bitkileri, Bitki Koruma, Kimya bölümlerine dikey geçiş yapabilmektedirler.
Ders gereksinimlerine bağlı olarak sözlü veya yazılı sınavlar üzerinden değerlendirme yapılmaktadır.
Dört yarıyılda toplam 120 AKTS kredisini tamamlamış olmak ve stajını (30 iş günü olacak şekilde) başarılı bir şekilde tamamlamış olmak.
0
Bölüm Başkanı: Yrd. Doç. Dr. Mehmet Akif ÖZCAN, AKTS Koordinatörü: Öğr. Gör. Selma TUNA KOÇOĞLU
Uygulama için arazi ve sera, Tıbbi ve Aromatik Bitkiler Laboratuvarı, Kütüphane, Bilgisayar Laboratuvarı.
Bilgi
• Tıbbi ve Aromatik bitkilerin genel özellikleri hakkında bilgi edinir.
• Yetiştiricilikte önemli konuları öğrenir. (toprak işleme, sulama, gübreleme, hastalık-zararlılarla mücadele)Biyolojik çeşitlilik ve çevre bilincine sahip olur
• Bitkilerin fizyolojisi, biyolojisi ve genetiği konularında temel bilgiye sahiptir
• Bilgisayar ve yabancı dil kullanım becerisi kazanır
• Tıbbi ve Aromatik bitkilerden elde edilen ürünlerin hasat sonrası işlemlerini, depolanmasını, standardizasyonunu ve kalite kriterlerini bilir ve uygular.
Beceri
• Tarımsal terimler ve kavramlar ile ilgili temel bir bakış açısına sahiptir.
• Tıbbi ve Aromatik Bitkiler hakkında her türlü teknik ve kültürel tedbirleri uygulayabilecek, mesleki alet ve makinelerini tanıyabilecek ve kullanabilecek beceriye sahiptir.
• Yeni tarımsal teknolojileri kullanabilme ve öğrenebilme becerisine sahiptir.
• Edindiği bilgi ve becerileri kullanarak alanıyla ilgili olay ve olguları tanımlar, sorunları genel ölçekte tanımlar, analiz eder ve çözüm önerileri geliştirir.
• Sağlık alanında edindiği temel düzeydeki bilgi ve becerileri kullanarak verileri yorumlar ve değerlendirir, sorunları tanımlar, analiz eder ve çözüm için planlanan çalışmalarda yer alır/sorumluluk alır.
• Sağlık alanı ile ilgili temel bilgisayar programlarını ve ilgili teknolojileri kullanır.
Yetkinlikler
• Alanı ile ilgili temel düzeydeki bir çalışmayı bağımsız olarak yürütebilme
• Alanı ile ilgili uygulamalarda karşılaşılan ve öngörülemeyen karmaşık sorunları çözmek için ekip üyesi olarak sorumluluk alabilme.
• Sorumluluğu altında çalışanları yönetir.
• Sağlık alanında edindiği temel düzeydeki bilgi ve becerileri eleştirel bir yaklaşımla değerlendirir.
• Çalışma alanlarının gerektirdiği düzeyde bilişim ve iletişim teknolojilerini kullanır.
• Dış görünüm, tavır, tutum ve davranışları ile topluma örnektir.
• Diğer disiplinler ile çalışabilme deneyimine sahiptir.
1. • Tıbbi ve Aromatik bitkilerin genel özellikleri hakkında bilgi edinir.
2. • Yetiştiricilikte önemli konuları öğrenir. (toprak işleme, sulama, gübreleme, hastalık-zararlılarla mücadele)Biyolojik çeşitlilik ve çevre bilincine sahip olur
3. • Bitkilerin fizyolojisi, biyolojisi ve genetiği konularında temel bilgiye sahiptir
4. • Bilgisayar ve yabancı dil kullanım becerisi kazanır
5. • Tıbbi ve Aromatik bitkilerden elde edilen ürünlerin hasat sonrası işlemlerini, depolanmasını, standardizasyonunu ve kalite kriterlerini bilir ve uygular.
6. • Tarımsal terimler ve kavramlar ile ilgili temel bir bakış açısına sahiptir.
7. • Tıbbi ve Aromatik Bitkiler hakkında her türlü teknik ve kültürel tedbirleri uygulayabilecek, mesleki alet ve makinelerini tanıyabilecek ve kullanabilecek beceriye sahiptir.
8. • Yeni tarımsal teknolojileri kullanabilme ve öğrenebilme becerisine sahiptir.
9. • Edindiği bilgi ve becerileri kullanarak alanıyla ilgili olay ve olguları tanımlar, sorunları genel ölçekte tanımlar, analiz eder ve çözüm önerileri geliştirir.
10. • Sağlık alanında edindiği temel düzeydeki bilgi ve becerileri kullanarak verileri yorumlar ve değerlendirir, sorunları tanımlar, analiz eder ve çözüm için planlanan çalışmalarda yer alır/sorumluluk alır.
11. • Sağlık alanı ile ilgili temel bilgisayar programlarını ve ilgili teknolojileri kullanır.
12. • Alanı ile ilgili temel düzeydeki bir çalışmayı bağımsız olarak yürütebilme
13. • Alanı ile ilgili uygulamalarda karşılaşılan ve öngörülemeyen karmaşık sorunları çözmek için ekip üyesi olarak sorumluluk alabilme.
14. • Sorumluluğu altında çalışanları yönetir.
15. • Sağlık alanında edindiği temel düzeydeki bilgi ve becerileri eleştirel bir yaklaşımla değerlendirir.
16. • Çalışma alanlarının gerektirdiği düzeyde bilişim ve iletişim teknolojilerini kullanır.
17. • Dış görünüm, tavır, tutum ve davranışları ile topluma örnektir.
18. • Diğer disiplinler ile çalışabilme deneyimine sahiptir.
BİLGİ | BECERİ | YETKİNLİKLER | ||||||||||||||
---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|
Bağımsız Çalışabilme ve Sorumluluk Alabilme Yetkinliği | Öğrenme Yetkinliği | İletişim ve Sosyal Yetkinlik | Alana Özgü Yetkinlik | |||||||||||||
• Tıbbi ve Aromatik bitkilerin genel özellikleri hakkında bilgi edinir. | ||||||||||||||||
• Yetiştiricilikte önemli konuları öğrenir. (toprak işleme, sulama, gübreleme, hastalık-zararlılarla mücadele)Biyolojik çeşitlilik ve çevre bilincine sahip olur | ||||||||||||||||
• Bitkilerin fizyolojisi, biyolojisi ve genetiği konularında temel bilgiye sahiptir | ||||||||||||||||
• Bilgisayar ve yabancı dil kullanım becerisi kazanır | ||||||||||||||||
• Tıbbi ve Aromatik bitkilerden elde edilen ürünlerin hasat sonrası işlemlerini, depolanmasını, standardizasyonunu ve kalite kriterlerini bilir ve uygular. | ||||||||||||||||
• Tarımsal terimler ve kavramlar ile ilgili temel bir bakış açısına sahiptir. | ||||||||||||||||
• Tıbbi ve Aromatik Bitkiler hakkında her türlü teknik ve kültürel tedbirleri uygulayabilecek, mesleki alet ve makinelerini tanıyabilecek ve kullanabilecek beceriye sahiptir. | ||||||||||||||||
• Yeni tarımsal teknolojileri kullanabilme ve öğrenebilme becerisine sahiptir. | ||||||||||||||||
• Edindiği bilgi ve becerileri kullanarak alanıyla ilgili olay ve olguları tanımlar, sorunları genel ölçekte tanımlar, analiz eder ve çözüm önerileri geliştirir. | ||||||||||||||||
• Sağlık alanında edindiği temel düzeydeki bilgi ve becerileri kullanarak verileri yorumlar ve değerlendirir, sorunları tanımlar, analiz eder ve çözüm için planlanan çalışmalarda yer alır/sorumluluk alır. | ||||||||||||||||
• Sağlık alanı ile ilgili temel bilgisayar programlarını ve ilgili teknolojileri kullanır. | ||||||||||||||||
• Alanı ile ilgili temel düzeydeki bir çalışmayı bağımsız olarak yürütebilme | ||||||||||||||||
• Alanı ile ilgili uygulamalarda karşılaşılan ve öngörülemeyen karmaşık sorunları çözmek için ekip üyesi olarak sorumluluk alabilme. | ||||||||||||||||
• Sorumluluğu altında çalışanları yönetir. | ||||||||||||||||
• Sağlık alanında edindiği temel düzeydeki bilgi ve becerileri eleştirel bir yaklaşımla değerlendirir. | ||||||||||||||||
• Çalışma alanlarının gerektirdiği düzeyde bilişim ve iletişim teknolojilerini kullanır. | ||||||||||||||||
• Dış görünüm, tavır, tutum ve davranışları ile topluma örnektir. | ||||||||||||||||
• Diğer disiplinler ile çalışabilme deneyimine sahiptir. |
Ders Kodu | Ders Adı | Ders Türü | T | U | L | AKTS |
---|---|---|---|---|---|---|
1626001012011 | Atatürk İlkeleri ve İnkılap Tarihi I | Zorunlu | 2 | 0 | 0 | 2.00 |
1626001032011 | Türk Dili I | Zorunlu | 2 | 0 | 0 | 2.00 |
1626001052011 | Genel Kimya | Zorunlu | 2 | 0 | 0 | 2.00 |
1626001072011 | Botanik | Zorunlu | 2 | 0 | 0 | 2.00 |
1626001092011 | Bitki Ekolojisi | Zorunlu | 2 | 0 | 0 | 2.00 |
1626001112011 | Organik Kimya | Zorunlu | 2 | 0 | 0 | 2.00 |
1626001132011 | Tıbbi ve Aromatik Bitkiler Sistematiği | Zorunlu | 2 | 0 | 0 | 2.00 |
1626001152011 | Tıbbi ve Aromatik Bitkiler Yetiştirme Tekniği I | Zorunlu | 2 | 2 | 0 | 4.00 |
1626001172011 | Temel Bilgi Teknolojisi Kullanımı | Zorunlu | 2 | 1 | 0 | 3.00 |
1626001192011 | Bitki Hastalıkları ve Savaşım | Zorunlu | 2 | 1 | 0 | 3.00 |
REKS003 | Girişimcilik | Zorunlu | 4 | 0 | 0 | 4.00 |
1626001252011 | İngilizce I | Zorunlu | 2 | 0 | 0 | 2.00 |
Toplam: | 30 |
Ders Kodu | Ders Adı | Ders Türü | T | U | L | AKTS |
---|---|---|---|---|---|---|
1626001022011 | Atatürk İlkeleri ve İnkılap Tarihi II | Zorunlu | 2 | 0 | 0 | 2.00 |
1626001042011 | Türk Dili II | Zorunlu | 2 | 0 | 0 | 2.00 |
1626001262011 | İngilizce II | Zorunlu | 2 | 0 | 0 | 2.00 |
1626001062013 | Analitik Kimya | Zorunlu | 1 | 1 | 0 | 2.00 |
1626001082011 | Matematik | Zorunlu | 2 | 0 | 0 | 2.00 |
1626001122011 | Bitki Fizyolojisi | Zorunlu | 2 | 0 | 0 | 3.00 |
1626001142013 | Tıbbi ve Aromatik Bitkiler Yetiştirme Tekniği II | Zorunlu | 2 | 1 | 0 | 4.00 |
1626001162011 | Bitki Zararlıları ve Savaşım | Zorunlu | 2 | 1 | 0 | 3.00 |
1626001342013 | Drog Hazırlama Tekniği | Zorunlu | 2 | 0 | 0 | 2.00 |
1626001942013 | Seçmeli I | Seçmeli | 3 | 0 | 0 | 8.00 |
Toplam: | 30 |
Ders Kodu | Ders Adı | Ders Türü | T | U | L | AKTS |
---|---|---|---|---|---|---|
1626002032013 | Boya Bitkileri Değerlendirme Teknolojisi | Zorunlu | 2 | 0 | 0 | 2.00 |
1626002052011 | Tıbbi ve Aromatik Bitkiler Tohumculuğu | Zorunlu | 2 | 0 | 0 | 2.00 |
1626002092011 | Parfüm Bitkileri Değerlendirme Teknolojisi | Zorunlu | 2 | 0 | 0 | 2.00 |
1626002112013 | Fitoterapi | Zorunlu | 2 | 0 | 0 | 2.00 |
1626002132011 | Mesleki Uygulama I | Zorunlu | 1 | 1 | 0 | 2.00 |
1626002972013 | Staj I | Zorunlu | 0 | 0 | 0 | 4.00 |
1626002992013 | Seçmeli II | Seçmeli | 3 | 0 | 0 | 16.00 |
Toplam: | 30 |
Ders Kodu | Ders Adı | Ders Türü | T | U | L | AKTS |
---|---|---|---|---|---|---|
1626002042013 | Bitki Besleme ve Gübreleme | Zorunlu | 2 | 0 | 0 | 2.00 |
1626002062011 | Baharat ve Keyf Bitkileri Değerlendirme | Zorunlu | 2 | 1 | 0 | 4.00 |
1626002082011 | Standardizasyon, Muhafaza ve Ambalajlama | Zorunlu | 2 | 0 | 0 | 2.00 |
1626002102013 | Aromaterapi | Zorunlu | 1 | 1 | 0 | 2.00 |
1626002122013 | Yabancı Otlar ve Savaşım | Zorunlu | 2 | 0 | 0 | 2.00 |
1626002162011 | Mesleki Uygulama II | Zorunlu | 1 | 1 | 0 | 2.00 |
1626002962011 | Staj II | Zorunlu | 0 | 0 | 0 | 4.00 |
1626002982013 | Seçmeli III | Seçmeli | 3 | 0 | 0 | 12.00 |
Toplam: | 30 |
Ders Kodu | Ders Adı | Ders Türü | Dönem | Seçmeli Grubu | T | U | L | AKTS |
---|---|---|---|---|---|---|---|---|
1626001182013 | Toprak Bilgisi | Seçmeli | 2 | Seçmeli I | 3 | 0 | 0 | 4.00 |
1626001202013 | Çevre ve Organik Tarım | Seçmeli | 2 | Seçmeli I | 3 | 0 | 0 | 4.00 |
1626001222013 | Sulama Teknikleri | Seçmeli | 2 | Seçmeli I | 3 | 0 | 0 | 4.00 |
1626001242013 | Tarımsal Mekanizasyon | Seçmeli | 2 | Seçmeli I | 3 | 0 | 0 | 4.00 |
1626002152013 | Genel Seracılık | Seçmeli | 3 | Seçmeli II | 3 | 0 | 0 | 4.00 |
1626002172013 | Doğal Ürünler | Seçmeli | 3 | Seçmeli II | 3 | 0 | 0 | 4.00 |
1626002252013 | İyi Tarım Uygulamaları | Seçmeli | 3 | Seçmeli II | 3 | 0 | 0 | 4.00 |
1626002272013 | Bitki ve Toprak Analizleri | Seçmeli | 3 | Seçmeli II | 3 | 0 | 0 | 4.00 |
1626002312013 | Uçucu Yağ Bitkileri | Seçmeli | 3 | Seçmeli II | 3 | 0 | 0 | 4.00 |
1626002142013 | Proje | Seçmeli | 4 | Seçmeli III | 3 | 0 | 0 | 4.00 |
1626002182013 | Geofitler | Seçmeli | 4 | Seçmeli III | 3 | 0 | 0 | 4.00 |
1626002242013 | Bitki Büyüme Düzenleyicileri | Seçmeli | 4 | Seçmeli III | 3 | 0 | 0 | 4.00 |
1626002302013 | Bitki Islahı ve Genetik | Seçmeli | 4 | Seçmeli III | 3 | 0 | 0 | 4.00 |
1623002602013 | İşçi Sağlığı ve Güvenliği | Seçmeli | 4 | Seçmeli III | 3 | 0 | 0 | 4.00 |
Course Code | Course Name | Type | Semester | T | A | L | ECTS |
---|---|---|---|---|---|---|---|
1626001252011 | English I | Compulsory | 1 | 2 | 0 | 0 | 2.00 |
1626001262011 | English II | Compulsory | 2 | 2 | 0 | 0 | 2.00 |