Anabilim Dalımız 03.09.1998 de Abant İzzet Baysal Üniversitesi Senatosu onayı ile kurulmuş ve ilk öğrenci kabulüne 1998–1999 Bahar döneminde başlanmıştır.
Programı başarıyla tamamlayan öğrencilere Tıbbi Mikrobiyoloji alanında yüksek lisans diploması verilir.
Adayların Fen-Edebiyat Fakültesi Biyoloji Bölümü, Tıp Fakültesi Tıbbi Biyolojik Bilimler Bölümü, Eczacılık Fakültesi, Veterinerlik Fakültesi ve Sağlık Bilimleri ile ilgili dalların lisans mezunu olması gerekmektedir.
Türk Yüksek Öğretim kurumlarında önceki örgün öğrenmenin tanınması dikey, yatay ve üniversite içindeki geçişler Yüksek Öğretim Kurulunun belirlemiş olduğu YÜKSEKÖĞRETİM KURUMLARINDA ÖNLİSANS VE LİSANS DÜZEYİNDEKİ PROGRAMLAR ARASINDA GEÇİŞ, ÇİFT ANADAL, YAN DAL İLE KURUMLAR ARASI KREDİ TRANSFERİ YAPILMASI ESASLARINA İLİŞKİN YÖNETMELİK kapsamında gerçekleştirilmektedir.
1-Kredisiz seminer dersi ile birlikte toplam 120 AKTS kredilik dersin tamamlanması gerekmektedir. 2-Dersleri başarı ile tamamlayanlar tez danışmanı yönetiminde bir tez çalışması yapmak , elde ettiği sonuçları enstitü tez yazım kurallarına uygun olarak yazmak ve Enstitü Yönetim Kurulu’nun belirlediği jüri önünde savunmak zorundadır.
Mikrobiyoloji Anabilim Dalı Yüksek Lisans Programı Mikrobiyoloji Bilim uzmanı yetiştirmek amacıyla bir eğitim planı yürütmektedir. Program zorunlu ve seçmeli dersleri içermektedir. Mikrobiyoloji alanında bilimsel ve verimli çalışmak için planlayıcı ve geliştirici özelliklere sahip, bilgi, beceri ve teknolojiyi etkin biçimde kullanarak, bilimsel araştırmalar yapabilen ve bu araştırma bulgularına dayalı eğitim planlayabilen, bilimsel gelişmeleri izleyerek mesleki ve akademik alanda kullanabilen bilim adamı yetiştirmek amacı ile eğitim verilmektedir.
Farklı mikrobiyoloji disiplinlerini (sağlık, veterinerlik , eczacılık, diş sağlığı, çevresel, vb) barındıran iş kollarında görev alabilir.
Bu programı başarıyla tamamlayanlar Doktora eğitimine başlama hakkını elde ederler
Her yarıyılda bir arasınav ve bir dönem sonu sınavı yapılır. Uygulamalı derslerde pratik sınav yapılır.
Öğrencilerin bu programın birbirini izleyen 2 yarıyıllık ders döneminde kazanmaları gereken en az kredi miktarı 24’tür. 1 seminer dersi ve tez çalışmasından başarılı olmalıdır.
0
Anabilim Dalımız bünyesinde Rutin hasta hizmetinin verildiği Bakteriyoloji, Tüberküloz laboratuarları, Seroloji ve İmmunoloji laboratuarlarına ek olarak Moleküler Mikrobiyoloji laboratuarları bulunmaktadır. Ayrıca iki adet araştırma laboratuarı bulunmaktadır. Rektörlüğe bağlı olab Deney Hayvanları Araştırma laboratuarlarında da araştırma olanakları bulunmaktadır.
Bilgi
Program Mikrobiyoloji alanında çalışmakta olan ya da çalışmak isteyen bireylere Tıbbi Mikrobiyoloji ile ilgili ve gerekli yetkinliklerin (bilgi, beceri ve tutum) kazandırılmasını ve Mikrobiyoloji alanında eleştirel okuma, araştırma yapma, yayınlama yetkinliğini hedefler.
1. Genel ve temel mikrobiyoloji bilgileri birikimi ile bu bilgileri uygulama kabiliyeti kazanır.
2. Mikrobiyolojiyle ilgili güncel kaynaklara ve bilgilere ulaşır, sürekli olarak izler, yeni bilgi ve uygulamaları kanıta dayalı ilkeleri kullanarak eleştirel olarak değerlendirebilir, oluşturabilir, hayata geçirebilir, yaygınlaştırabilir, kendi bilgi ve becerilerini güncel tutar.
3. Mikrobiyoloji alanında araştırmalara katılır, planlar, uygular ve sonuçları değerlendirip yayınlar ve bu çalışmaları yürütürken bilimsel ve etik açıdan model olur.
4. Sözlü ve yazılı etkin iletişim kabiliyeti kazanır.
5. Takım çalışmasında uyumlu, disiplinli ve etkin biçimde çalışabilme kabiliyeti kazanır.
6. Mesleki ve etik sorumlulukların bilincinde olur.
7. Yaşam boyu öğrenmenin gerekliliği bilinci; bilgiye erişebilme, bilim ve teknolojideki gelişmeleri izleme ve kendini sürekli yenileme kabiliyeti kazanır.
8. Mikrobiyoloji ile ilgili deney tasarlama, deney yapma, veri toplama, sonuçları analiz etme ve yorumlama kabiliyeti kazanır.
Beceri
Sağlık alanında edindiği uzmanlık düzeyindeki kuramsal ve uygulamalı bilgilerini kullanır.
Sağlık alanında sahip olduğu bilgileri farklı disiplinlerden gelen bilgilerle bütünleştirip yeni bilgiler oluşturmak için yorumlar, değişik araştırma yöntemleri kullanarak analiz ve sentez yapar ve çözüm önerileri getirir.
Yaptığı araştırmanın raporunu yazar
Alanındaki istatistik yazılımlarını etkin kullanır, istatistiksel yöntemleri doğru seçer, doğru hesaplar ve doğru yorumlar.
Deneysel araştırma planlar, yapar.
bilgisayar dâhil diğer teknolojik araçlar ile alana özgü olan cihaz ve aletleri ileri düzeyde kullanarak gerekli incelemeyi yapar, sorunları çözer.
Yetkinlikler
Sağlık alanı ile ilgili uzmanlık gerektiren konularda kurgular, çözüm önerileri getirir, sorunları çözer, elde edilen sonuçları değerlendirir ve gerektiğinde uygular.
Bilimsel bir makaleyi ulusal düzeyde bir dergide yayınlar ya da bilimsel bir toplantıda sunar.
Sağlık alanı ile ilgili konularda öngörülmeyen karmaşık durumlarla karşılaşması halinde çözüm önerileri geliştirir ve sorumluluk alarak çözüm üretir.
Sağlık alanı ile ilgili çalışmaları bağımsız ve/veya ekip olarak yürütür.
Sağlık alanı ile ilgili mesleki gelişim ve yaşam boyu öğrenme ilkelerini gerçekleştirdiği çalışmalarda uygular.
Sağlık alanı ile ilgili bilgileri eleştirel bir yaklaşımla değerlendirir ve öğrenmesini yönlendirir.ı
bir makaleyi okuyup değerlendirebilecek düzeyde istatistiksel analiz yapar ve kanıta dayalı uygulamaları takip eder
Sağlık alanındaki bilgilerini, güncel gelişmeleri ve kendi çalışmalarını aynı alandaki veya dışındaki gruplarla yazılı, sözlü ve görsel olarak sistemli bir biçimde tartışır ve paylaşır.
Mesleki ve profesyonel ortamdaki sosyal ilişkileri ve bu ilişkileri yönlendiren normları eleştirel bir bakış açısıyla inceler ve bunları geliştirir
Sağlık alanı ile ilgili konularda strateji ve politika geliştirebilme ve uygulama planlarını yorumlar ve elde edilen sonuçları bilimsel ve etik çerçevede değerlendirir.
Sağlık alanındaki güncel gelişmeleri toplumun değerlerini kapsayacak şekilde ve ülke gerçekleri doğrultusunda değerlendirir.
Etik ilkelerin ve etik kurulların birey ve toplum için önemini bilir, etik davranır.
Sağlık alanı ile ilgili verilerin toplanması, kayıtlanması, yorumlanması, duyurulması aşamalarında toplumsal, bilimsel ve etik değerleri gözetir ve bu değerleri öğretir.
Sağlık alanında özümsediği bilgiyi ve problem çözme yeteneklerini, disiplinler arası çalışmalarda uygular.
1. Sağlık alanında edindiği uzmanlık düzeyindeki kuramsal ve uygulamalı bilgilerini kullanır.
2. Sağlık alanında sahip olduğu bilgileri farklı disiplinlerden gelen bilgilerle bütünleştirip yeni bilgiler oluşturmak için yorumlar, değişik araştırma yöntemleri kullanarak analiz ve sentez yapar ve çözüm önerileri getirir.
3. Yaptığı araştırmanın raporunu yazar
4. Alanındaki istatistik yazılımlarını etkin kullanır, istatistiksel yöntemleri doğru seçer, doğru hesaplar ve doğru yorumlar.
5. Deneysel araştırma planlar, yapar.
6. bilgisayar dâhil diğer teknolojik araçlar ile alana özgü olan cihaz ve aletleri ileri düzeyde kullanarak gerekli incelemeyi yapar, sorunları çözer.
7. Sağlık alanı ile ilgili uzmanlık gerektiren konularda kurgular, çözüm önerileri getirir, sorunları çözer, elde edilen sonuçları değerlendirir ve gerektiğinde uygular.
8. Bilimsel bir makaleyi ulusal düzeyde bir dergide yayınlar ya da bilimsel bir toplantıda sunar.
9. Sağlık alanı ile ilgili konularda öngörülmeyen karmaşık durumlarla karşılaşması halinde çözüm önerileri geliştirir ve sorumluluk alarak çözüm üretir.
10. Sağlık alanı ile ilgili çalışmaları bağımsız ve/veya ekip olarak yürütür.
11. Sağlık alanı ile ilgili mesleki gelişim ve yaşam boyu öğrenme ilkelerini gerçekleştirdiği çalışmalarda uygular.
12. Sağlık alanı ile ilgili bilgileri eleştirel bir yaklaşımla değerlendirir ve öğrenmesini yönlendirir.ı
13. bir makaleyi okuyup değerlendirebilecek düzeyde istatistiksel analiz yapar ve kanıta dayalı uygulamaları takip eder
14. Sağlık alanındaki bilgilerini, güncel gelişmeleri ve kendi çalışmalarını aynı alandaki veya dışındaki gruplarla yazılı, sözlü ve görsel olarak sistemli bir biçimde tartışır ve paylaşır.
15. Mesleki ve profesyonel ortamdaki sosyal ilişkileri ve bu ilişkileri yönlendiren normları eleştirel bir bakış açısıyla inceler ve bunları geliştirir
16. Sağlık alanı ile ilgili konularda strateji ve politika geliştirebilme ve uygulama planlarını yorumlar ve elde edilen sonuçları bilimsel ve etik çerçevede değerlendirir.
17. Sağlık alanındaki güncel gelişmeleri toplumun değerlerini kapsayacak şekilde ve ülke gerçekleri doğrultusunda değerlendirir.
18. Etik ilkelerin ve etik kurulların birey ve toplum için önemini bilir, etik davranır.
19. Sağlık alanı ile ilgili verilerin toplanması, kayıtlanması, yorumlanması, duyurulması aşamalarında toplumsal, bilimsel ve etik değerleri gözetir ve bu değerleri öğretir.
20. Sağlık alanında özümsediği bilgiyi ve problem çözme yeteneklerini, disiplinler arası çalışmalarda uygular.
21. Program Mikrobiyoloji alanında çalışmakta olan ya da çalışmak isteyen bireylere Tıbbi Mikrobiyoloji ile ilgili ve gerekli yetkinliklerin (bilgi, beceri ve tutum) kazandırılmasını ve Mikrobiyoloji alanında eleştirel okuma, araştırma yapma, yayınlama yetkinliğini hedefler.
22. 1. Genel ve temel mikrobiyoloji bilgileri birikimi ile bu bilgileri uygulama kabiliyeti kazanır.
23. 2. Mikrobiyolojiyle ilgili güncel kaynaklara ve bilgilere ulaşır, sürekli olarak izler, yeni bilgi ve uygulamaları kanıta dayalı ilkeleri kullanarak eleştirel olarak değerlendirebilir, oluşturabilir, hayata geçirebilir, yaygınlaştırabilir, kendi bilgi ve becerilerini güncel tutar.
24. 3. Mikrobiyoloji alanında araştırmalara katılır, planlar, uygular ve sonuçları değerlendirip yayınlar ve bu çalışmaları yürütürken bilimsel ve etik açıdan model olur.
25. 4. Sözlü ve yazılı etkin iletişim kabiliyeti kazanır.
26. 5. Takım çalışmasında uyumlu, disiplinli ve etkin biçimde çalışabilme kabiliyeti kazanır.
27. 6. Mesleki ve etik sorumlulukların bilincinde olur.
28. 7. Yaşam boyu öğrenmenin gerekliliği bilinci; bilgiye erişebilme, bilim ve teknolojideki gelişmeleri izleme ve kendini sürekli yenileme kabiliyeti kazanır.
29. 8. Mikrobiyoloji ile ilgili deney tasarlama, deney yapma, veri toplama, sonuçları analiz etme ve yorumlama kabiliyeti kazanır.
BİLGİ | BECERİ | YETKİNLİKLER | ||||||||||||||||||||||||||||||
---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|
Bağımsız Çalışabilme ve Sorumluluk Alabilme Yetkinliği | Öğrenme Yetkinliği | İletişim ve Sosyal Yetkinlik | Alana Özgü Yetkinlik | |||||||||||||||||||||||||||||
Program Mikrobiyoloji alanında çalışmakta olan ya da çalışmak isteyen bireylere Tıbbi Mikrobiyoloji ile ilgili ve gerekli yetkinliklerin (bilgi, beceri ve tutum) kazandırılmasını ve Mikrobiyoloji alanında eleştirel okuma, araştırma yapma, yayınlama yetkinliğini hedefler. | 1 | 1 | ||||||||||||||||||||||||||||||
1. Genel ve temel mikrobiyoloji bilgileri birikimi ile bu bilgileri uygulama kabiliyeti kazanır. | ||||||||||||||||||||||||||||||||
2. Mikrobiyolojiyle ilgili güncel kaynaklara ve bilgilere ulaşır, sürekli olarak izler, yeni bilgi ve uygulamaları kanıta dayalı ilkeleri kullanarak eleştirel olarak değerlendirebilir, oluşturabilir, hayata geçirebilir, yaygınlaştırabilir, kendi bilgi ve becerilerini güncel tutar. | 1 | 1 | ||||||||||||||||||||||||||||||
3. Mikrobiyoloji alanında araştırmalara katılır, planlar, uygular ve sonuçları değerlendirip yayınlar ve bu çalışmaları yürütürken bilimsel ve etik açıdan model olur. | ||||||||||||||||||||||||||||||||
4. Sözlü ve yazılı etkin iletişim kabiliyeti kazanır. | 1 | 1 | ||||||||||||||||||||||||||||||
5. Takım çalışmasında uyumlu, disiplinli ve etkin biçimde çalışabilme kabiliyeti kazanır. | ||||||||||||||||||||||||||||||||
6. Mesleki ve etik sorumlulukların bilincinde olur. | 1 | 1 | ||||||||||||||||||||||||||||||
7. Yaşam boyu öğrenmenin gerekliliği bilinci; bilgiye erişebilme, bilim ve teknolojideki gelişmeleri izleme ve kendini sürekli yenileme kabiliyeti kazanır. | ||||||||||||||||||||||||||||||||
8. Mikrobiyoloji ile ilgili deney tasarlama, deney yapma, veri toplama, sonuçları analiz etme ve yorumlama kabiliyeti kazanır. | 1 | 1 | ||||||||||||||||||||||||||||||
Sağlık alanında edindiği uzmanlık düzeyindeki kuramsal ve uygulamalı bilgilerini kullanır. | ||||||||||||||||||||||||||||||||
Sağlık alanında sahip olduğu bilgileri farklı disiplinlerden gelen bilgilerle bütünleştirip yeni bilgiler oluşturmak için yorumlar, değişik araştırma yöntemleri kullanarak analiz ve sentez yapar ve çözüm önerileri getirir. | ||||||||||||||||||||||||||||||||
Yaptığı araştırmanın raporunu yazar | ||||||||||||||||||||||||||||||||
Alanındaki istatistik yazılımlarını etkin kullanır, istatistiksel yöntemleri doğru seçer, doğru hesaplar ve doğru yorumlar. | ||||||||||||||||||||||||||||||||
Deneysel araştırma planlar, yapar. | ||||||||||||||||||||||||||||||||
bilgisayar dâhil diğer teknolojik araçlar ile alana özgü olan cihaz ve aletleri ileri düzeyde kullanarak gerekli incelemeyi yapar, sorunları çözer. | ||||||||||||||||||||||||||||||||
Sağlık alanı ile ilgili uzmanlık gerektiren konularda kurgular, çözüm önerileri getirir, sorunları çözer, elde edilen sonuçları değerlendirir ve gerektiğinde uygular. | ||||||||||||||||||||||||||||||||
Bilimsel bir makaleyi ulusal düzeyde bir dergide yayınlar ya da bilimsel bir toplantıda sunar. | ||||||||||||||||||||||||||||||||
Sağlık alanı ile ilgili konularda öngörülmeyen karmaşık durumlarla karşılaşması halinde çözüm önerileri geliştirir ve sorumluluk alarak çözüm üretir. | ||||||||||||||||||||||||||||||||
Sağlık alanı ile ilgili çalışmaları bağımsız ve/veya ekip olarak yürütür. | ||||||||||||||||||||||||||||||||
Sağlık alanı ile ilgili mesleki gelişim ve yaşam boyu öğrenme ilkelerini gerçekleştirdiği çalışmalarda uygular. | ||||||||||||||||||||||||||||||||
Sağlık alanı ile ilgili bilgileri eleştirel bir yaklaşımla değerlendirir ve öğrenmesini yönlendirir.ı | ||||||||||||||||||||||||||||||||
bir makaleyi okuyup değerlendirebilecek düzeyde istatistiksel analiz yapar ve kanıta dayalı uygulamaları takip eder | ||||||||||||||||||||||||||||||||
Sağlık alanındaki bilgilerini, güncel gelişmeleri ve kendi çalışmalarını aynı alandaki veya dışındaki gruplarla yazılı, sözlü ve görsel olarak sistemli bir biçimde tartışır ve paylaşır. | ||||||||||||||||||||||||||||||||
Mesleki ve profesyonel ortamdaki sosyal ilişkileri ve bu ilişkileri yönlendiren normları eleştirel bir bakış açısıyla inceler ve bunları geliştirir | ||||||||||||||||||||||||||||||||
Sağlık alanı ile ilgili konularda strateji ve politika geliştirebilme ve uygulama planlarını yorumlar ve elde edilen sonuçları bilimsel ve etik çerçevede değerlendirir. | ||||||||||||||||||||||||||||||||
Sağlık alanındaki güncel gelişmeleri toplumun değerlerini kapsayacak şekilde ve ülke gerçekleri doğrultusunda değerlendirir. | ||||||||||||||||||||||||||||||||
Etik ilkelerin ve etik kurulların birey ve toplum için önemini bilir, etik davranır. | ||||||||||||||||||||||||||||||||
Sağlık alanı ile ilgili verilerin toplanması, kayıtlanması, yorumlanması, duyurulması aşamalarında toplumsal, bilimsel ve etik değerleri gözetir ve bu değerleri öğretir. | ||||||||||||||||||||||||||||||||
Sağlık alanında özümsediği bilgiyi ve problem çözme yeteneklerini, disiplinler arası çalışmalarda uygular. |
Ders Kodu | Ders Adı | Ders Türü | T | U | L | AKTS |
---|---|---|---|---|---|---|
621000015012010 | Temel Mikrobiyoloji | Zorunlu | 2 | 0 | 0 | 6.00 |
621000015062010 | Pazitolojiye Giriş ve Tanı Yöntemleri | Zorunlu | 2 | 2 | 0 | 6.00 |
621000015102010 | Bakteriyolojik Tanı Yöntemleri | Zorunlu | 2 | 2 | 0 | 6.00 |
62100001912013 | Seçmeli Dersler Havuzu I | Seçmeli | 3 | 0 | 0 | 6.00 |
621000015192016 | Bilimsel Araştırma Teknikleri ve Yayın Etiği | Zorunlu | 3 | 0 | 0 | 6.00 |
Toplam: | 30 |
Ders Kodu | Ders Adı | Ders Türü | T | U | L | AKTS |
---|---|---|---|---|---|---|
621000015032010 | Temel ve Klinik İmmunoloji | Zorunlu | 3 | 0 | 0 | 6.00 |
621000015042010 | Genel Mikoloji | Zorunlu | 2 | 2 | 0 | 6.00 |
621000015082010 | Genel Viroloji | Zorunlu | 2 | 0 | 0 | 4.00 |
621000015902015 | Seminer | Zorunlu | 0 | 2 | 0 | 6.00 |
62100001922013 | Seçmeli Dersler Havuzu II | Seçmeli | 2 | 0 | 0 | 2.00 |
62100001932013 | Seçmeli Dersler Havuzu III | Seçmeli | 3 | 0 | 0 | 6.00 |
Toplam: | 30 |
Ders Kodu | Ders Adı | Ders Türü | T | U | L | AKTS |
---|---|---|---|---|---|---|
621000017012013 | Tez Çalışması I | Zorunlu | 0 | 1 | 0 | 25.00 |
621000017032013 | Uzmanlık Alan Dersi I | Zorunlu | 5 | 0 | 0 | 5.00 |
Toplam: | 30 |
Ders Kodu | Ders Adı | Ders Türü | T | U | L | AKTS |
---|---|---|---|---|---|---|
621000017022013 | Tez Çalışması II | Zorunlu | 0 | 1 | 0 | 25.00 |
621000017042013 | Uzmanlık Alan Dersi II | Zorunlu | 5 | 0 | 0 | 5.00 |
Toplam: | 30 |
Ders Kodu | Ders Adı | Ders Türü | T | U | L | AKTS |
---|---|---|---|---|---|---|
Toplam: | 0 |
Ders Kodu | Ders Adı | Ders Türü | T | U | L | AKTS |
---|---|---|---|---|---|---|
Toplam: | 0 |
Ders Kodu | Ders Adı | Ders Türü | Dönem | Seçmeli Grubu | T | U | L | AKTS |
---|---|---|---|---|---|---|---|---|
621000015072010 | Tıbbi Parazitoloji | Seçmeli | 1 | Seçmeli Dersler Havuzu I | 2 | 2 | 0 | 6.00 |
621000015142010 | Direkt Mikroskopik Tanı Yöntemleri | Seçmeli | 1 | Seçmeli Dersler Havuzu I | 2 | 2 | 0 | 6.00 |
621000015092010 | Klinik ve Diagnostik Viroloji | Seçmeli | 2 | Seçmeli Dersler Havuzu III | 3 | 0 | 0 | 6.00 |
Course Code | Course Name | Type | Semester | T | A | L | ECTS |
---|