Turizm ve Otel İşletmeciliği Programı, 1981-1982 eğitim öğretim yılında Milli Eğitim Bakanlığı Erkek Teknik Eğitim Genel Müdürlüğü’ne bağlı olarak açılmıştır. 1992-1993 yılında Abant İzzet Baysal Üniversitesine bağlanarak, Bolu Meslek Yüksekokulu bünyesinde yer almıştır. Günümüzde Otel, Lokanta ve İkram Hizmetleri Bölüm Başkanlığına bağlı olarak eğitim öğretim hizmetine devam etmektedir.
Bu programı başarıyla tamamlayan öğrenciler, Turizm ve Otel İşletmeciliği önlisans derecesi –Alanında Meslek Elemanı- almaya hak kazanmaktadırlar.
Yükseköğretim Kurumu (YÖK) tarafından belirlenen yönetmelikler çerçevesinde, bu programa öğrenci kabulü Öğrenci Seçme ve Yerleştirme (ÖSYS) Merkezi tarafından yapılan sınav sistemiyle olmaktadır. Yabancı uyruklu öğrenciler, bu programa uluslararası geçerliliği olan SAT, ACT gibi sınav sonuçlarıyla ya da orta öğretim mezuniyet notlarına göre kabul edilmektedirler.
AİBÜ’de öğrenim gören öğrenciler, bazı derslerden belirli yönetmelikler çerçevesinde muaf olabilirler. Başka bir kurumdan alınan dersin içeriği, AİBÜ’de verilen dersin içeriğine ve kredisine uygun olması ve yüksekokul yönetim kurulu tarafından onaylanması durumunda, öğrenci bu derslerden muaf tutulabilir.
Herhangi bir yeterlilik koşulu bulunmamaktadır.
Turizm ve Otel İşletmeciliği Programı, iki yıllık eğitim vermekte olan bir önlisans programıdır. Programın amacı, turizm endüstrisi içerisinde yer alan konaklama, seyahat ve yiyecek içecek işletmelerinin orta düzeyde eleman ihtiyacını karşılamaktır. Öğrencilerini, alanı ile ilgili literatürü takip edebilecek bilgi, alanı ile ilgili programları kullanabilecek bilgisayar yeterliliği ve mesleki formasyon kazandırarak mezun etmektedir. Öğrencilerin mesleği ile ilgili alanlarda 30 iş gününü kapsayan bir stajı başarı ile tamamlaması da zorunludur.
Turizm ve otel işletmeciliği programından mezun olan öğrenciler, turizm ve otelcilik sektörünü oluşturan ulaştırma, konaklama, seyahat ve yiyecek içecek işletmelerinin bünyesinde çalışabilmektedirler. Yine mezun öğrenciler yoğunluklu olarak, ülkemizin farklı bölgelerindeki konaklama, yiyecek içecek hizmeti sunan işletmelerde, ulaştırma firmalarında operasyon, rekreasyon ve animasyon işletmelerinde çalıştıkları gibi devlet kurumlarında da Kamu Personeli Seçme Sınavına girerek ve yeterli puanı alarak, çalışma fırsatı yakalamaktadırlar.
Bu programdan mezun olan öğrenciler, ÖSYM tarafından yapılan Dikey Geçiş Sınavı sonuçlarına göre Turizm Fakültelerinde ilgili lisans programlarına devam edebilirler.
Her ders için uygulanan ölçme ve değerlendirme şekli “Ders Bilgi Formu”nda ayrıntılı bir şekilde tanımlanmıştır. Ayrıca, Abant İzzet Baysal Üniversitesi Önlisans Eğitim-Öğretim ve Sınav Yönetmeliği ile gerekli çerçeve çizilmiştir.
Turizm ve Otel İşletmeciliği Programından mezun olabilmek için verilen derslerin her birinden 100 tam puan üzerinden 55 puan alarak ve toplam 120 AKTS tamamlaması gerekmektedir. Ayrıca kredilendirilmemekle birlikte 30 iş günlük stajı da başarı ile tamamlamaları koşulu aranır.
0
Yrd.Doç.Dr. Hasan LÖK Lok_h@ibu.edu.tr Tel : 0 374 254 10 00 - 4402 Öğr.Gör. Uğur SEZGİN ugursezgin@ibu.edu.tr Tel: 0 374 254 10 00 – 4436
Bölümümüz; 1bilgisayar laboratuarı, 2 adet tam donanımlı derslik, 1 adet uygulama mutfağı ile eğitim-öğretim hizmeti vermektedir. Bazı derslerin uygulamaları için Üniversitenin Sosyal Tesisinden de yararlanılmaktadır.
Bilgi
Ortaöğretim düzeyinde kazanılan yeterliliklere dayalı olarak turizm alanında güncel bilgileri içeren ders kitapları, uygulama, araç gereçler ve diğer kaynaklarla desteklenen temel düzeydeki kuramsal ve uygulamalı bilgilere sahiptir.
Beceri
Turizm alanında edindiği temel düzeydeki kuramsal ve uygulamalı bilgileri aynı alanda bir ileri eğitim düzeyinde veya aynı düzeydeki bir alanda kullanır.
Turizm alanında edindiği temel düzeydeki bilgi ve becerileri kullanır, verileri yorumlar ve değerlendirir, sorunları tanımlar, analiz eder ve kanıtlara dayalı çözüm önerileri oluşturur.
Turizm alanında edindiği temel düzeydeki bilgi ve becerileri topluma hizmet alanlarında kullanır, çözümler ve uygular.
Turizm alanında gereksinim duyulan temel düzeydeki nitelikli insan gücünün gerektirdiği dilsel, sanatsal ve kültürel birikime sahiptir.
Yetkinlikler
Turizm alanıyla ilgili temel düzeydeki bir çalışmayı bağımsız olarak yürütür.
Turizm alanıyla ilgili uygulamalarda karşılaşılan ve öngörülemeyen karmaşık sorunları çözmek için ekip üyesi olarak sorumluluk alır.
Turizm alanında yürütülen bir proje çerçevesinde sorumluluğu altında çalışanların gelişimlerine yönelik etkinlikleri yürütür.
Turizm alanında yaşam boyu öğrenme bilinci oluşturur.
Turizm alanındaki öğrenimini aynı alanda bir ileri eğitim düzeyine veya aynı düzeydeki bir mesleğe yönlendirir.
Turizm alanında edindiği temel düzeydeki bilgi ve becerileri eleştirel bir yaklaşımla değerlendirir, sorumluluğu altında çalışanların öğrenme gereksinimlerini belirler ve karşılar.
Turizm alanıyla ilgili konularda sahip olduğu temel bilgi ve beceri düzeyindeki düşüncelerini eğitim, kültür ve sanat alanlarında en uygun iletişim araçlarıyla aktarır.
Turizm alanıyla ilgili konulardaki düşüncelerini ve eğitim, kültür ve sanat alanlarındaki sorunlara ilişkin çözüm önerilerini uzman olan ve olmayan kişilerle tartışır.
Bir yabancı dili en az Avrupa Dil Portföyü A2 Genel Düzeyinde kullanarak turizm alanındaki bilgileri izler ve meslektaşları ile iletişim kurar.
Turizm alanlarda kalite yönetimi ve süreçlerine uygun davranır ve katılır.
Çevreyi koruma bilincine sahiptir.
Turizm alanında sosyal, kültürel ve sanatsal hakların evrenselliğine değer verir, sosyal adalet bilincine sahiptir, tarihi ve kültürel mirasa sahip çıkar, sosyal ve kültürel değerlere önem verir.
Turizm alanıyla ilgili verilerin toplanması, uygulanması ve sonuçlarının duyurulması aşamasında bilimsel, kültürel, sanatsal ve etik değerleri gözetir
1. Ortaöğretim düzeyinde kazanılan yeterliliklere dayalı olarak turizm alanında güncel bilgileri içeren ders kitapları, uygulama, araç gereçler ve diğer kaynaklarla desteklenen temel düzeydeki kuramsal ve uygulamalı bilgilere sahiptir.
2. Turizm alanında edindiği temel düzeydeki kuramsal ve uygulamalı bilgileri aynı alanda bir ileri eğitim düzeyinde veya aynı düzeydeki bir alanda kullanır.
3. Turizm alanında edindiği temel düzeydeki bilgi ve becerileri kullanır, verileri yorumlar ve değerlendirir, sorunları tanımlar, analiz eder ve kanıtlara dayalı çözüm önerileri oluşturur.
4. Turizm alanında edindiği temel düzeydeki bilgi ve becerileri topluma hizmet alanlarında kullanır, çözümler ve uygular.
5. Turizm alanında gereksinim duyulan temel düzeydeki nitelikli insan gücünün gerektirdiği dilsel, sanatsal ve kültürel birikime sahiptir.
6. Turizm alanıyla ilgili temel düzeydeki bir çalışmayı bağımsız olarak yürütür.
7. Turizm alanıyla ilgili uygulamalarda karşılaşılan ve öngörülemeyen karmaşık sorunları çözmek için ekip üyesi olarak sorumluluk alır.
8. Turizm alanında yürütülen bir proje çerçevesinde sorumluluğu altında çalışanların gelişimlerine yönelik etkinlikleri yürütür.
9. Turizm alanında yaşam boyu öğrenme bilinci oluşturur.
10. Turizm alanındaki öğrenimini aynı alanda bir ileri eğitim düzeyine veya aynı düzeydeki bir mesleğe yönlendirir.
11. Turizm alanında edindiği temel düzeydeki bilgi ve becerileri eleştirel bir yaklaşımla değerlendirir, sorumluluğu altında çalışanların öğrenme gereksinimlerini belirler ve karşılar.
12. Turizm alanıyla ilgili konularda sahip olduğu temel bilgi ve beceri düzeyindeki düşüncelerini eğitim, kültür ve sanat alanlarında en uygun iletişim araçlarıyla aktarır.
13. Turizm alanıyla ilgili konulardaki düşüncelerini ve eğitim, kültür ve sanat alanlarındaki sorunlara ilişkin çözüm önerilerini uzman olan ve olmayan kişilerle tartışır.
14. Bir yabancı dili en az Avrupa Dil Portföyü A2 Genel Düzeyinde kullanarak turizm alanındaki bilgileri izler ve meslektaşları ile iletişim kurar.
15. Turizm alanlarda kalite yönetimi ve süreçlerine uygun davranır ve katılır.
16. Çevreyi koruma bilincine sahiptir.
17. Turizm alanında sosyal, kültürel ve sanatsal hakların evrenselliğine değer verir, sosyal adalet bilincine sahiptir, tarihi ve kültürel mirasa sahip çıkar, sosyal ve kültürel değerlere önem verir.
18. Turizm alanıyla ilgili verilerin toplanması, uygulanması ve sonuçlarının duyurulması aşamasında bilimsel, kültürel, sanatsal ve etik değerleri gözetir
BİLGİ | BECERİ | YETKİNLİKLER | ||||||||||||||
---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|
Bağımsız Çalışabilme ve Sorumluluk Alabilme Yetkinliği | Öğrenme Yetkinliği | İletişim ve Sosyal Yetkinlik | Alana Özgü Yetkinlik | |||||||||||||
Ortaöğretim düzeyinde kazanılan yeterliliklere dayalı olarak turizm alanında güncel bilgileri içeren ders kitapları, uygulama, araç gereçler ve diğer kaynaklarla desteklenen temel düzeydeki kuramsal ve uygulamalı bilgilere sahiptir. | ||||||||||||||||
Turizm alanında edindiği temel düzeydeki kuramsal ve uygulamalı bilgileri aynı alanda bir ileri eğitim düzeyinde veya aynı düzeydeki bir alanda kullanır. | ||||||||||||||||
Turizm alanında edindiği temel düzeydeki bilgi ve becerileri kullanır, verileri yorumlar ve değerlendirir, sorunları tanımlar, analiz eder ve kanıtlara dayalı çözüm önerileri oluşturur. | ||||||||||||||||
Turizm alanında edindiği temel düzeydeki bilgi ve becerileri topluma hizmet alanlarında kullanır, çözümler ve uygular. | ||||||||||||||||
Turizm alanında gereksinim duyulan temel düzeydeki nitelikli insan gücünün gerektirdiği dilsel, sanatsal ve kültürel birikime sahiptir. | ||||||||||||||||
Turizm alanıyla ilgili temel düzeydeki bir çalışmayı bağımsız olarak yürütür. | ||||||||||||||||
Turizm alanıyla ilgili uygulamalarda karşılaşılan ve öngörülemeyen karmaşık sorunları çözmek için ekip üyesi olarak sorumluluk alır. | ||||||||||||||||
Turizm alanında yürütülen bir proje çerçevesinde sorumluluğu altında çalışanların gelişimlerine yönelik etkinlikleri yürütür. | ||||||||||||||||
Turizm alanında yaşam boyu öğrenme bilinci oluşturur. | ||||||||||||||||
Turizm alanındaki öğrenimini aynı alanda bir ileri eğitim düzeyine veya aynı düzeydeki bir mesleğe yönlendirir. | ||||||||||||||||
Turizm alanında edindiği temel düzeydeki bilgi ve becerileri eleştirel bir yaklaşımla değerlendirir, sorumluluğu altında çalışanların öğrenme gereksinimlerini belirler ve karşılar. | ||||||||||||||||
Turizm alanıyla ilgili konularda sahip olduğu temel bilgi ve beceri düzeyindeki düşüncelerini eğitim, kültür ve sanat alanlarında en uygun iletişim araçlarıyla aktarır. | ||||||||||||||||
Turizm alanıyla ilgili konulardaki düşüncelerini ve eğitim, kültür ve sanat alanlarındaki sorunlara ilişkin çözüm önerilerini uzman olan ve olmayan kişilerle tartışır. | ||||||||||||||||
Bir yabancı dili en az Avrupa Dil Portföyü A2 Genel Düzeyinde kullanarak turizm alanındaki bilgileri izler ve meslektaşları ile iletişim kurar. | ||||||||||||||||
Turizm alanlarda kalite yönetimi ve süreçlerine uygun davranır ve katılır. | ||||||||||||||||
Çevreyi koruma bilincine sahiptir. | ||||||||||||||||
Turizm alanında sosyal, kültürel ve sanatsal hakların evrenselliğine değer verir, sosyal adalet bilincine sahiptir, tarihi ve kültürel mirasa sahip çıkar, sosyal ve kültürel değerlere önem verir. | ||||||||||||||||
Turizm alanıyla ilgili verilerin toplanması, uygulanması ve sonuçlarının duyurulması aşamasında bilimsel, kültürel, sanatsal ve etik değerleri gözetir |
Ders Kodu | Ders Adı | Ders Türü | T | U | L | AKTS |
---|---|---|---|---|---|---|
829001232002 | Atatürk İlk.ve İnk.Tarihi I | Zorunlu | 2 | 0 | 0 | 2.00 |
829001212002 | Türk Dili I | Zorunlu | 2 | 0 | 0 | 2.00 |
829001252013 | Yabancı Dil I | Zorunlu | 6 | 0 | 0 | 6.00 |
829001512011 | Genel Turizm | Zorunlu | 3 | 0 | 0 | 3.00 |
829001532011 | Konukla İletişim | Zorunlu | 2 | 0 | 0 | 2.00 |
829001552011 | Önbüro Hizmetleri | Zorunlu | 2 | 0 | 0 | 2.00 |
829001572013 | Genel Muhasebe | Zorunlu | 2 | 0 | 0 | 2.00 |
829001592011 | Kat Hizmetleri | Zorunlu | 4 | 0 | 0 | 4.00 |
829001632013 | Genel İşletme | Zorunlu | 2 | 0 | 0 | 2.00 |
Toplam: | 25 |
Ders Kodu | Ders Adı | Ders Türü | T | U | L | AKTS |
---|---|---|---|---|---|---|
829001242002 | Atatürk İlk.ve İnk.Tarihi II | Zorunlu | 2 | 0 | 0 | 2.00 |
829001222002 | Türk Dili II | Zorunlu | 2 | 0 | 0 | 2.00 |
829001262013 | Yabancı Dil II | Zorunlu | 6 | 0 | 0 | 6.00 |
829001012002 | Turizm Ekonomisi | Zorunlu | 2 | 0 | 0 | 2.00 |
829001062002 | Otel İşletmeciliği | Zorunlu | 2 | 0 | 0 | 2.00 |
829001522011 | Tur Operatörlüğü ve Seyahat Acenteciliği | Zorunlu | 2 | 0 | 0 | 2.00 |
829001562011 | Bilgi ve İletişim Teknolojileri | Zorunlu | 2 | 1 | 0 | 4.00 |
829001612011 | Temel Hukuk | Zorunlu | 2 | 0 | 0 | 3.00 |
829001602013 | Yiyecek İçecek Hizmetleri | Zorunlu | 4 | 0 | 0 | 4.00 |
Toplam: | 27 |
Ders Kodu | Ders Adı | Ders Türü | T | U | L | AKTS |
---|---|---|---|---|---|---|
829002552013 | Turizm Pazarlaması | Zorunlu | 2 | 0 | 0 | 2.00 |
829002512013 | Mesleki Yabancı Dil-I (İng) | Zorunlu | 5 | 0 | 0 | 5.00 |
829002532013 | Otelcilik Otomasyon Sistemleri | Zorunlu | 2 | 2 | 0 | 4.00 |
829002572011 | Turizm Coğrafyası I | Zorunlu | 2 | 0 | 0 | 2.00 |
829002972013 | Staj I | Zorunlu | 0 | 0 | 0 | 4.00 |
829002992013 | Seçmeli I | Seçmeli | 2 | 0 | 0 | 15.00 |
REKB004 | Girişimcilik | Zorunlu | 2 | 1 | 0 | 4.00 |
Toplam: | 36 |
Ders Kodu | Ders Adı | Ders Türü | T | U | L | AKTS |
---|---|---|---|---|---|---|
829002522013 | Mesleki Yabancı Dil-II (İng) | Zorunlu | 5 | 0 | 0 | 5.00 |
829002582011 | İnsan Kaynakları Yönetimi | Zorunlu | 2 | 0 | 0 | 2.00 |
829001052013 | Beslenme İlkeleri ve Menü Planlama | Zorunlu | 2 | 0 | 0 | 2.00 |
829001582011 | Turizm Mevzuatı | Zorunlu | 2 | 0 | 0 | 2.00 |
829002922013 | Turizm Coğrafyası II | Zorunlu | 2 | 0 | 0 | 2.00 |
829002962013 | Staj II | Zorunlu | 0 | 0 | 0 | 4.00 |
829002982013 | Seçmeli II | Seçmeli | 2 | 0 | 0 | 15.00 |
Toplam: | 32 |
Course Code | Course Name | Type | Semester | T | A | L | ECTS |
---|